8.5.13

Tips Kurangkan Peluh yang Berlebihan

Assalamualaikum and Hi
Large

I am posting a new entry AGAIN! Hahaha, almaklumlah dah lama tak ber-blogging and bila sekali dah post and ada respond pulak tu, terus jadi semangat nak ber-blogging semula x)
Again, Kiera tertarik dengan satu artikel yang terkandung dalam magazine Yezz! bulan May 2013 and Kiera terasa nak share dengan awak awak semua sebab Kiera rasa benda ni akan memberi manfaat kepada semua. *inshaaAllah*
1. Hindari Makanan Pedas
For spicy food lovers this is so  right? Urm, dalam makanan pedas mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan suhu tubuh meningkat sehingga otak bereaksi cepat dan mengeluarkan peluh berlebihan. Korang sedra tak, bila makan pedas mesti berpeluh kan? Ni lah sebabnya :)
2. Diet & Bersukan
Well, majority orang obesiti lebih mudah berpeluh kalau compare dengan orang yang normal. This is because pengambilan makanan yang berlebihan. Makanan tersebut sukar dihadam sehingga metabolisme tubuh bekerja lebih keras . So, banyakkan makan sayur and buah ya ;)
3. Pengambilan Buah Anggur
Buah anggur memiliki kemampuan untuk menjaga suhu tetap normal. Jus anggur boleh diganti dengan jus tomato kerana kandungannya hampir sama. Both boleh menghilangkan peluh secara natural.
4. Pakaian Cotton/ Wool
Bahan cotton or wool dapat menjaga peredaran udara sehingga tubuh mudah bernafas. Jenis bahan ni mudah serap peluh and can prevent bau badan.
5.Gunakan Anti Perspirant
Tawas boleh membuat ketiak korang keep dry and tak lembap. Untuk itu, gunakan setiap saat agar ketiak korang tetap kering and production peluh pada lipatan ketiak tak bercampur dengan bakteria.
6.Gunakan Deodoran
Korang kena tahu, function deodoran sebenarnya bukan untuk kurangkan peluh but untuk membuatkan peluh korang tak berbau.
7. Elak makanan berlemak & Berempah
Makanan berlemak dan berempah kerana ia akan membuatkan bau badan kurang menyenangkan.
8. Mandi secara Konsisten
Selalu lah mandi ya, it will help you to prevent bau badan. Seminggu sekali korang kena scrub for sental badan korang. It also will help you to keep your skin maintain fair and clean.
That's all for this post! I really hope this post will help you! This can make your self confident increase when you in public. Well, InshaaAllah after this I will update more info that I think will be useful. Havva nice day :D

0 memberi sokongan: